Verslag 2017

De voorbereiding

Zo langzamerhand is het gebruikelijk dat in een periode van een halfjaar voorbereiding de laatste 2 weken vooraf de wedstrijddag hectisch blijken te zijn. Meer badmutsen nodig parcourskaart voor de uitleg niet op tijd klaar, regelen van veilige stellages voor spandoeken, meer handdoelen nodig om maar een paar te benoemen. Wonderbaarlijk hoe je daar dan uitkomt op een of andere manier. We konden los!

De opbouw

Om 9:00 uur was afgesproken bij Paviljoen Sport om met de voorbereidingen te beginnen. Wat gebeurt er dan zoal? Inrichten van de ontvangstbalie, optuigen van het start/finish gebied, de wisselzone voor de DUO deelnemers, ophalen van de boeien, sportdrank klaarzetten, loopparcours gereed maken etc. Kortom, vele handen nodig. Een aandachtspunt is ook altijd de weersomstandigheden. Afgelopen dagen stond er flink wat wind, die nam gaandeweg af tot windkracht 4. Het gevolg was nog steeds een stevige branding waardoor het uitleggen van de boeien altijd een uitdaging voor de WRB is.

Het opbouwen van de stellages voor de spandoeken trok best een zware wissel op de vrijwilligers. Het duurde allemaal ook langer dan voorzien. Maar het was dan ook een primeur. Tussentijds kon even snel geluncht worden en dan weer verder. Het uitgelegde wisselgebied bleek exact te liggen in het deel van het opkomende hoogwater. Foutje bedankt, verplaatsen dan maar weer.

Maar het uiteindelijke resultaat was indrukwekkend, alleen de sporters ontbraken nog in dit plaatje.

De aanmelding

De eersten meldden zich om 14:00 uur, die kwamen van ver. Langzamerhand vulde de ruimte zich met sporters, atleten en beginners gekleed in stoere wetsuits of slobber sportshirts: een bont gezelschap. Iedereen kon zich vlot aanmelden bij de verschillende balies. Ook aan de na-inschrijvers was gedacht. Het gehele proces verliep gladjes, wat een verschil met vorig jaar! Tasjes met de paarse handdoek als aandenken werden driftig uitgedeeld. Wat hadden maar net voldoende.

De wedstrijd

Vervolgens bespraken de wedstrijdleider en Christel Jacobs van de WRB de veiligheid van het evenement en de plaatsing van de boeien. Met wat beperkte middelen en gezeten op een trap, enigszins hilarisch om te aanschouwen, werd vervolgens de briefing gegeven.

Wachten was dan nog op de melding van de boeienleggers dat ze gereed waren, dat gebeurt altijd zo laat mogelijk. Uiteindelijk om iets over 16:00 uur kon, nadat alle deelnemers in het startvak waren geteld in verband met veiligheid, de sirene worden geactiveerd die de start van de hele afstand inluidde.

Onder luide aanmoedigingen van het publiek stormden de sporters heuvelaf vol adrenaline naar de vloedlijn. De eerste boei moest gedaan worden, dat lukte iedereen wel. De tweede boei werd een apart verhaal. Net als vorig jaar sloeg deze spijtig op drift, ondanks de genomen maatregelen zoals een zwaarder anker. Achteraf bleek de stroming toch te sterk. Gelukkig werd dankzij de WRB een alternatief bedacht zonder de genomen veiligheidsmaatregel uit het oog te verliezen.

In het  sluisvlak voor de wisselzone noteerden vrijwilligers de tijd van elke zwemmer. Dat was veel werk en verliep niet altijd volgens plan. De bedachte werkwijze werd toch nog steeds als complex en onhandig ervaren. Tot overmaat van ramp begaf onze enige tijdklok het ook nog eens.

De DUO’s losten elkaar in de wisselzone af terwijl de bikkels in de categorie SOLO doorstoomden richting het paardenpad. Deze trail is de toegang tot de Ganzenhoek. Driemaal een rondje om het ven om dan vervolgens via hetzelfde paardenpad naar het strand  af te dalen. Om de finish te bereiken moest met een ultieme inspanning nog even geklommen worden, door het rulle zand. Het leverde heroïsche foto’s op.

Rond 17:00 uur, iets later dan gepland, begon het hele circus opnieuw maar dan voor de halve afstand. Heel bijzonder was dat de aanwezigheid van deelneemster van Running Blind met haar buddy. Uiteraard werd daar bijzondere aandacht aan geschonken. De vrijwilligers in de Ganzenhoek hadden hun handen vol aan uitdelen van bekers gevuld met water en aanwijzingen. Iedereen deed zijn best, deelnemer en vrijwilliger

De uitslag

Nadat iedereen binnen was konden de uitslagenlijsten worden samengesteld. Monnikenwerk want de ingevulde formulieren (800 tijden) leverde behoorlijk wat typewerk op.

Iedereen, voor zover aanwezig, kreeg haar/zijn prijs uitgereikt in de betreffende categorie. De wisselbeker was er voor de snelste SOLO vrouw en man op de hele afstand. Bij de vrouwen was dat Laura Oudenhove (01:09:48) en bij de mannen Ferdinand Oldeman (00:59:07). Voor Ferdinand de tweede keer in successie.

En na afloop kon eenieder genieten van de traditionele barbecue.

Het einde

Rond 22:00 uur was alles weer opgeruimd, ingepakt en schoon achter gelaten.  De wedstrijd is goed verlopen. Geen afgedreven zwemmer of verdwaalde loper dankzij de alertheid en waakzaamheid van de vrijwilligers en de WRB. Goed werk! Het was ook de editie met de meeste deelnemers tot nu toe: rond de 230, een record.

En voor de commissie was het weer een waar genoegen dit te hebben mogen organiseren. De komende tijd gaan we alles weer evalueren om het volgende keer (26 augustus 2018) nog beter te doen.

Aanbevelingen zijn van harte welkom, gebruik daarvoor het contactformulier.

Graag tot volgend jaar,

Peter, Tom, Joost en Bas

Foto’s zijn genomen door Beate den  Engelsman, Erik van Leeuwen en Diana Theil.