Verslag 2014

Ruige twintigste Wassenaarse Zwemloop

Snel opkomende buien met slagregens, harde wind en heftige golven teisterden de Wassenaarse Zwemloop die zondag 31 augustus voor de twintigste keer werd gehouden.

zwemloop

Voor de jubileumeditie van de combinatie zwemmen in zee en hardlopen door het duin melden zich 110 deelnemers, een grote opkomst volgens de organisatie. De Zwemloop bestaat uit een hele en een halve afstand. Voor de hele afstand zwemmen de deelnemers een kilometer in zee en lopen ze na het snelle verkleden 10 kilometer door het duinlandschap.

zwemloop-4zwemloop-3

Net als elk jaar kent de Zwemloop deelnemers uit het hele land en die kregen het flink voor hun kiezen. Waar de dag nog begon als een mooie nazomerse editie, veranderde het weer heel snel. Een aanwakkerende harde wind met buien vanuit zee maakten van het zwemgedeelte een reis door een wasmachine. De Wassenaarse reddingsbrigade had besloten het zwemtraject langs de kust uit te leggen met de ebstroom mee zodat deelnemers die het even te veel zouden worden, er makkelijk uit konden stappen. Met surfplanken, boten en jetski’s werden de zwemmers goed in de gaten gehouden. Na twee rondes rond de boeien, een snelle verkleedpartij op het oranje zeil ging het over het strand zuidwaarts en links omhoog het zware paarden pad op waarna een paar rondjes in het mooie natuurgebied de Ganzenhoek volgde. Terug door het mulle zand het strand op naar de finish waar drijfnatte vrijwilligers een drankje uitreikten.

zwemloop-2

Er waren in deze editie van de Wassenaarse Zwemloop alleen maar winnaars, zo wist de organisatie te melden. In alle categorieën waren er prijzen. De Zwemloop hoef je niet alleen te doen, het kan ook in estafettevorm, een duo, waarbij één iemand loopt en de andere zwemt. Het was weer Raymond Pet, de winnaar van eerdere edities, die als eerste binnen kwam op de hele afstand met een sterke tijd van 56 minuten en 32 seconden. Gezien de omstandigheden een beste prestatie. De winnares bij de dames op de hele afstand was de Australische Lorane Wilson. De halve afstand werd gewonnen door Wiesje Elffrich bij de dames en Pieter Harteveld bij de heren.

zwemloop-1

De derde afstand is bij de Wassenaarse Zwemloop elk jaar de afsluitende BBQ, uitstekend verzorgd door de gastheer Strandpaviljoen Sport. Eten en drinken en napraten bij de klanken van een bijzondere muzikale Wassenaarse attractie, de Rolling Beat Machine.

zwemloop-5

Het zijn met name het grote aantal vrijwilligers en de inzet van de Reddingsbrigade die dit unieke evenement al twintig jaar mogelijk maken.

Tekst: Marco den Engelsman    Foto’s: Anton Overklift