Verslag 2013

19e editie van De Wassenaarse Zwemloop

Ruim 130 sportieve vrouwen en mannen stonden afgelopen zaterdag voor de start van de Wassenaarse Zwemloop naar de zee te turen waar een fikse branding met schuimkoppen en al op de kust inbeukte. Een stevige noordwesten wind was daar de oorzaak van.

Maar ook dit jaar was door de Wassenaarse Reddingsbrigade goed ingeschat wat onder deze omstandigheden de beste zwemroute zou zijn. Van Noord naar West, met de stroming mee evenwijdig aan de kust! Een kilometer zwemmen voor de lange afstand en 500 meter voor de korte afstand. Aangezien zwemmen tegen de stromingsrichting van het water in geen doen was werd besloten dat men “heen” zwom en “terug” liep over het strand. Met name deze afwisseling maakte het zwaarder dan dat het in eerste instantie deed vermoeden.

[nivoslider slug=”slideshow-2012″]

Na het zwemonderdeel werd overgegaan naar het looponderdeel. Ook dit jaar kon men als duo inschrijven, dus de ene persoon zwemt en de andere loopt. Vaak zie je dan ook bij de duo’s een combinatie van sterke zwemmers en sterke lopers. Met name de bedreven zee-zwemmers waren met deze wilde zee dan ook in het voordeel.

Het loopparcours van de Wassenaarse Zwemloop is prachtig maar ook zeer zwaar te noemen. Het strand, het duin, de ganzenhoek en het duinenbos is toch een van de mooiste loopgebieden van Wassenaar. Maar onderdeel van dit parcours is bijna 3 kilometer paardenpad, dus mul zand. Geoefend of niet, het blijft zwaar. Een afstand in totaal van 10 kilometer af te leggen voor de lange afstand en 5 kilometer voor de korte afstand.

Veel nieuwe deelnemers dit jaar, niet alleen vanuit Wassenaar maar vanuit het hele land tot aan België aan toe. De wat ‘kleinere’ lokale evenementen worden namelijk steeds populairder, ook bij de wat bekendere namen in de zwemloop wereld. Veel nieuwe namen dan ook onder de prijswinnaars. Zo won bij de dames lange afstand Jackie van Dorresteijn de eerste prijs en ontving dan ook met trots de wisselbeker. De wisselbeker bij de heren lange afstand is elk jaar een gevecht tussen de broertjes Martin en Raymond Pet. Zo had vorig jaar Martin nog de eer, nu was het Raymond die met het pronkstuk naar huis mocht rijden.

Daarnaast waren er voor de eerste Wassenaarders op beide afstanden voor zowel dames als heren prijzen te verdienen. Een cadeaubon ter waarde van € 25,-, inwisselbaar bij een van onze sponsors die het toch elk jaar maar weer mogelijk maken om dit evenement te kunnen organiseren.

Daarna was het natuurlijk goed toeven bij hoofdsponsor Strandpaviljoen Sport. Een welverdiende barbecue met heerlijke muziek doet een sporter en zijn publiek natuurlijk goed.

Overige sponsors van de Zwemloop zijn De Wassenaarse Krant, Fotostudio Van der Plas (Langstraat 33), WelkominWassenaar.nl, Autoschade Service Van Veen Leiden, Schildersbedrijf Karel Knijnenburg, Bagel Alley, Kluswijs Van Veen, BRO Administraties, Aerofit Healthclub, Pasmans Offsetdrukkerij, P’08 grafische vormgeving, Keurslager en Groentezaak Groeneveld en natuurlijk de Wassenaarse Reddingsbrigade die de veiligheid op en rond dit evenement weer heeft verzorgd. Tot volgend jaar bij de 20e editie!

De uitslagen van de 19e editie zijn hier te bekijken.

Foto’s van Erik van Leeuwen

Foto’s van Daniël

Foto’s gemaakt door Ilias

Foto’s van Patrick