Verslag 2012

Wassenaarse Zwemloop in zinderende hitte volbracht

Een van de heetste dagen van het jaar en je zal je maar ingeschreven hebben voor de 18e editie van de Wassenaarse Zwemloop! Dat overkwam afgelopen zaterdag 150 sportievelingen die wel heel graag meedoen met dit jaarlijkse sportevenement. Eerst zwemmen in zee en daarna hardlopen door het prachtige duingebied. Een heerlijke barbecue met livemuziek achteraf bij Strandpaviljoen sport maakt het feest compleet en trekt jaarlijks weer meer deelnemers.

Elk buitenevenement is natuurlijk afhankelijk van het weer maar de zwemloop aan de Wassenaarse slag al helemaal. Zwemmen in zee is sowieso al een kunst als je het niet gewend bent maar een beetje wind uit het Westen en de golven zijn een meter hoog.

Dit jaar was er nauwelijks wind dus een mooie vlakke zee aan de horizon. Dit komt niet vaak voor dus reden voor de organisatie om het zwemparcours nu eens niet evenwijdig aan de kust maar loodrecht daarop uit te zetten . Een boei op 250 meter uit de kust en een boei op 500 meter uit de kust. De eerste voor de korte afstand van de Zwemloop (500 meter zwemmen) en de tweede voor de lange afstand (1 km zwemmen).
[nivoslider id=”282″]
Ten tijde van de start werd het “hoog” water wat betekent dat er een flinke stroming noordwaarts staat. Ondanks de vele tips om met de stroming goed rekening te houden was de verleiding blijkbaar te groot om in een rechte lijn richting de boei te zwemmen. Nou, dat gaat dus niet lukken voor velen bleek halverwege. Het halve deelnemersveld van de lange afstand had hier toch een inschattingsfout gemaakt en moest met man en macht aan de slag om tegen de stroming in alsnog de boei te ronden. Enkele deelnemers hadden wel drie kwartier nodig om het zwemparcours af te leggen.

Daarna het water uit, snel de schoenen aan, en richting het loopparcours. Het prachtige maar loeizware parcours door de duinen viel niet mee met deze temperaturen. Ruim anderhalve kilometer over het paardepad om vervolgens de ronde van de Ganzenhoek maar liefst drie maal te lopen vergt het uiterste van de deelnemers van de lange afstand. Gelukkig waren er voldoende drankposten om enigszins “bij te tanken”. Heb je de drie ronden gehad, mag je weer anderhalve kilometer terug over het paardepad naar het strand en richting finish. Nog nooit zulke blije gezichten gezien bij het naderen van de finish. Velen konden het dan ook niet laten om na het finishen meteen een duik te nemen in de zee om af te koelen.

Erg populair is nog steeds de duo-deelname. Dit wil zeggen, een deelnemer zwemt en een andere deelnemer loopt. Er zijn namelijk vele (zee-)zwemmers die niet hardlopen en vele lopers die weer niet zwemmen. Via de site kunnen zelfs mensen “gekoppeld” worden en zo ontstaan de snelste teams. Het duo Peter van Iperen en Ronald de Vette hadden al eerdere jaren de eerste en tweede prijs bemachtigd. Dit jaar mochten ze de derde prijs in ontvangst nemen op de hele afstand. Een mooie prestatie. De neven Guus en Hans van Veen, beiden geen onbekenden maar als duo nooit eerder gestart, gingen er met de eerste prijs vandoor. Op de halve afstand ging de duo-prijs naar Marcel Verblauw en Patricia van Es.

Bij de hele afstand heren was het weer een nek-aan-nek race tussen de gebroeders Pet. Zowel Raymond als Martin hebben de felbegeerde wisselbeker maar wat graag op de schoorsteenmantel staan dus ze geven elkaar geen millimeter ruimte tijdens de wedstrijd. Helaas voor Raymond moest hij Martin toch het nakijken geven en eindigde met een minuut achterstand. Bij de dames was het Simone Lankhuijzen die er met de eerste prijs vandoor ging.

Daarnaast waren er voor de eerste Wassenaarders op beide afstanden voor zowel dames als heren prijzen te verdienen. Een kado-bon ter waarde van €25,-, inwisselbaar bij een van onze sponsoren die het toch elk jaar maar weer mogelijk maken om dit evenement te kunnen organiseren.

Daarna was het natuurlijk goed toeven bij hoofdsponsor Strandpaviljoen Sport. Een welverdiende barbecue met heerlijke live muziek doet een sporter en zijn publiek natuurlijk goed.

Overige sponsoren van de Zwemloop zijn Weekblad de Wassenaarder, Fotostudio Van der Plas, WelkominWassenaar.nl, Autoschade Service Van Veen Leiden, Schildersbedrijf Karel Knijnenburg, Vrumona, Bagel Alley, Kluswijs Van Veen, BRO Administraties, Aerofit Healthclub, Pasmans Offsetdrukkerij, P’08 grafische vormgeving, Keurslager Groeneveld en natuurlijk de Wassenaarse Reddingsbrigade die de veiligheid op en rond dit evenement weer heeft verzorgd.

Tot volgend jaar.