Verslag 2011

17e Wassenaarse Zwemloop
succesvol verlopen in miezerig weer

Voor de 17e keer werd afgelopen zaterdag de Wassenaarse Zwemloop gehouden op ons Wassenaarse strand. Inmiddels tot ver buiten onze regio een welbekend evenement. Toch is het elk jaar weer anders, zijn het het ene jaar de hoge golven, het andere jaar de vlakke zee, zo was het dit jaar een kletsnatte boel.

Maar dat mocht de pret niet drukken. Een sterk deelnemersveld verscheen weer aan de start van al weer de 17e editie van dit unieke evenement aan de Wassenaarse kust. De combinatie van strand, zee en lekker eten achteraf zorgen elk jaar weer voor een flink aantal deelnemers. Zwemmen in de zee en lopen over het strand en door de duinen maken het parcours relatief zwaar. Daar zijn de deelnemers inmiddels ook achter en menigeen is dan ook al weken, zo niet maanden, in training geweest om hier de beste prestaties neer te kunnen zetten.

In tegenstelling tot de voorgaande jaren was de zee dit jaar redelijk “vlak” te noemen. De week ervoor waren er nog metershoge golven maar waren inmiddels voor menigeen “gelukkig” verdwenen. Wel een pittige stroming, maar ja, het moet natuurlijk wel een uitdaging blijven.

De deelnemers van de “hele” afstand moesten een afstand afleggen van ca 1000 meter. De deelnemers van de “halve” afstand slechts 500 meter. Gezien de rustige zee kon nu eindelijk recht in zee en terug gezwommen worden. De echte zwemmers konden dit jaar dan ook hun zwemkwaliteiten laten zien en haalden recordtijden bij beide afstanden.

De organisatie en de Reddingsbrigade hebben de afgelopen jaren wel het nodige geleerd als het gaat om het uitzetten van het zwemparcours. Zo lukte het voorgaande jaren een flink aantal deelnemers niet om de sterke stroming de baas te blijven en dreven het parcours uit. Maar een goed uitgekiende ligging van de boeien zorgde er dit jaar voor dat het parcours voor een ieder weer haalbaar was.

Daarna konden zij beginnen aan het looponderdeel in de duinen. Als een “loodzwaar parcours” werd het zelfs door de betere lopers betiteld. Vanwege de herstructurering van het ganzenhoek-gebied een paar jaar geleden is er een mooie loopronde van ca. 2 km lengte ontstaan midden in het duingebied. Wel een verhard parcours maar zeer heuvelachtig. Om op dit parcours te komen moesten de deelnemers via het paardenpad de duinen over. Op zich al geen gemakkelijke opgave, dat mulle zand. Het miezerige weer zorgde in ieder geval wel voor een aangename verkoeling.

De deelnemers van de lange afstand moesten de loopronde drie maal afleggen, de deelnemers van de korte afstand slechts een maal en daarna richting de finish recht voor het terras van Strandpaviljoen Sport.

Ook dit jaar was het weer mogelijk zich als “duo” in te schrijven. Vele lopers zwemmen niet, en vele zwemmers lopen niet. Om dit “probleem” op te lossen is het dan ook mogelijk om als koppel in te schrijven. De ene zwemt, de andere loopt. Ook voor deze categorie waren er weer aparte prijzen te verdienen.

Het deelnemersveld bij de hele afstand was sterk te noemen. Raymond Pet, de broer van Martin die in voorgaande jaren al drie maal de eerste prijs gewonnen heeft, ging er met de eerste plaats en de wisselbeker vandoor. Had hij zijn broer beloofd, bleek achteraf. Bij de dames op de hele afstand was het Geke Venema uit Oosterlittens die op het hoogste schavot eindigde.

Bij de halve afstand veel nieuwe gezichten die er ook meteen maar met de prijzen vandoor gingen. Bij de aanmelding merk je het al. Goedgetrainde figuren, strakke kleding vol met sponsoring, komen ruim van tevoren al het parcours verkennen en zijn uiterst geconcentreerd. Ja, dan win je dus! Daarnaast zijn er velen die de zwemloop alleen voor de fun doen. Daarom is de Wassenaarse Zwemloop zo leuk, iedereen kan meedoen. De eerste prijs voor de snelste dame was voor Jolien de Klein, de snelste heer was Martin Vermeer.

Vorig jaar greep het duo Peter van Iperen (loper) en Ronald de Vette (zwemmer) net naast de eerste prijs en werden tweede. Dit jaar had het tweetal er blijkbaar harder voor gewerkt en haalden verdiend de eerste prijs binnen bij de halve afstand duo.

Bij de hele afstand duo werden het Jeroen Koot (loper) en Ralph van der Lely (zwemmer) die er met de eerste prijs vandoor gingen.

Daarnaast waren er voor de eerste Wassenaarders op beide afstanden voor zowel dames als heren prijzen te verdienen. Een kado-bon ter waarde van € 25,-, inwisselbaar bij een van onze sponsoren die het toch elk jaar maar weer mogelijk maken om dit evenement te kunnen organiseren.

Daarna was het natuurlijk goed toeven bij hoofdsponsor Strandpaviljoen Sport. Een welverdiende barbecue met heerlijke live muziek doet een sporter en zijn publiek natuurlijk goed.

Overige sponsoren van de Zwemloop zijn Weekblad de Wassenaarder, Fotostudio Van der Plas, WelkominWassenaar.nl, Autoschade Service Van Veen Leiden, Schildersbedrijf Karel Knijnenburg, Coca-Cola, Bagel Alley, Doe Land Van Veen, Aerofit Healthclub, Pasmans Offsetdrukkerij, P’08 grafische vormgeving, en natuurlijk de Wassenaarse Reddingsbrigade die de veiligheid op en rond dit evenement weer heeft verzorgd.

Tot volgend jaar.